Search
  • House Of Signs - Jorunn

Hvordan «hacker» man et nytt språk?

Updated: Apr 11, 2019

Eller knekker koden, på godt norsk. Å hacke betyr å bryte gjennom noe som kanskje vanligvis er ugjennomtrengelig. Og kanskje føles det også slik - litt trått og vanskelig?

Her er mine fire beste tips for å få mer flyt:1. Lag et repertoar av vanlige fraser som du vil bruke når du møter nye tegnspråkbrukere. Inkluder også fraser innen de tingene du er opptatt av. Tenk deg du møter en spanjol og har lyst å trene spansk, men tør ikke introdusere deg selv, fordi du kun kan mange gloser, men ingen fraser. Da er det bedre med dine fem setninger som du mestrer supergodt, enn å ikke tørre å begynne å prate.2. Kast deg ut i det. Tør å være uperfekt. Tør å kanskje ikke ha alt på plass i forhold til setninger og flyt og ordforråd.3. Bad i språket hver eneste dag. Fem minutter daglig er bedre enn to lang kvelder en sjelden gang. Bestem deg for én måte å se tegnspråk på hver dag og én måte å praktisere tegnspråk på hver dag.

F.eks., gå inn på tegn.tv og se en episode. Minutter med det du måtte ønsker eller få din daglige input via sosiale medier som feks. #hverdagsdøv på snapchat eller saftoslo på Instagram.


Praktisere for deg selv når du sitter på bussen, øv f.eks. på å bokstavere alle holdeplassene. Bestem deg for hvilke tema du har lyst å ha mest fokus på i begynnelsen. Matlaging? – Se for du er en tegnspråklig utgave av Ingrid Espelid og forklar med tegn hva og hvordan du lager maten.
4. Ha det gøy! Det kan ikke gjentas for ofte. Gøy er liksom bensinen i tegnspråkbilen din. Du kommer ikke så langt uten. ;) Så lek med språket, knytt det opp til en aktivitet du liker å gjøre uansett. Lag morsomme setninger.


Lykke til!

0 views