Search
  • House Of Signs - Jorunn

Holdningene dine snakker høyere enn ordene dine


Menneske møter altså, noen ganger kan de gi ganske sterke inntrykk.


Slik som dette magiske møte som skjedde i Tyrkia. Jeg og min mann ruslet litt rundt i en by ved kysten, vi går en sidegate og ser en moske omkranset av hekk og en åpen plass. Midt på den åpne plassen står en mann og vinker til oss og gestikulerer at vi må komme nærmere. Da vi nærmer oss, peker han på inngangen til moskeen med en enorm stolthet og glede. Det er lett for oss å skjønne hans intensjon om å vise frem noe han er stolt av og det var også lett å si ja til hans invitasjon til å komme inn i moskeen.


Da vi kommer inn viser og forteller han hjertevarmt og ærbødig om de store maleriene som henger på veggene.

Ja alt dette på et tale språk vi overhodet ikke forsto.

Men likevel hadde vi en lengre “samtale”.


Kanskje den foregikk som dette:

-Jeg er så stolt av religionen min og moskeen min jeg bare må vise den til den som vil se. Særlig til turister som noen ganger har litt forvrengt bilde av vår religion.


-Å for en hjertevarm mann, hva har du og si, vil vil gjerne høre mer.


-Dette er meg og hva jeg står for og det gjør meg så inderlig glad, er det ikke vakkert?


-Ja, vi ser det vakre, tusen takk for at du deler, dette møtet tar vi med oss videre.Det er en fordel med et felles språk for å forstå hverandre. Men det er absolutt ikke avgjørende. Kommunikasjons forskere sier at bare 30% av vårt budskap blir mottatt av det verbale, 70% blir oppfattet av kroppsspråk og intensjonen.


Så om glosene og frasene ikke sitter på det aktuelle språket så har vi jo alltid kroppspråket med oss. Legger du til en velvilje om at du ønsker å forstå den andre og en åpen nysgjerrighet så er du allerede 70% på vei.


Superkreftene i kommunikasjonen ligger i velviljen i nysgjerrigheten.

0 views